luni, septembrie 04, 2006

Prima piaţă financiară transatlantică : NYSE Euronext

La 22 mai, New York Stock Exchange (NYSE) a iniţiat o ofertă de preluare a operatorului bursier paneuropean Euronext, care regrupează bursele din Paris, Bruxelles, Amsterdam şi Lisabona, precum şi piaţa londoneză de instrumente financiare derivate London International Financial Futures and Options Exchange.

Acest proiect ambiţios, al cărui acord de principiu a fost încheiat pe 1 iunie, va crea astfel cea mai importantă şi mai lichidă platformă bursieră din lume, cu o capitalizare de aproximativ 20 miliarde de dolari (15 miliarde euro) şi o valoare medie a tranzacţiilor de 100 miliarde dolari (80 miliarde euro) pe zi. Valoarea estimată a societăţilor cotate va fi în jurul a 27.000 miliarde dolari (21.000 miliarde euro).

Concret, vom asista la constituirea unei societăţi holding de drept american, denumită NYSE Euronext, cu 4 sedii "specializate" (New York, Paris, Amsterdam şi Londra), ale cărei acţiuni vor fi cotate în dolari la bursa din New York şi în euro la cea din Paris. Astfel, fiecare acţiune NYSE va fi convertită într-un nou titlu NYSE Euronext, pe când acţionarilor Euronext li se vor oferi 0,980 titluri ale societăţii nou constituite şi 21,32 euro în numerar pentru fiecare acţiune Euronext. Fiind vorba de o procedură « mix and match », actualii acţionari Euronext vor putea opta fie pentru soluţia mixtă, fie doar pentru acţiuni, fie doar pentru numerar. Fuziunea se doreşte a fi finalizată până la sfârşitul anului, aşteptându-se actualmente acordul autorităţilor pentru concurenţă din SUA şi UE.

Euronext a văzut lumina zilei la 20 septembrie 2000, ca rezultat al fuziunii burselor de la Paris, Bruxelles, Amsterdam şi Lisabona, fiind prima piaţă de capital transfrontalieră În ianuarie 2002 şi-a extins aria de activitate achiziţionând piaţa de instrumente financiare derivate din Londra (LIFFE). Câteva date cifrate :
- 1.225 societăţi cotate cu o capitalizare bursieră totală de 2.584 miliarde euro ;
- 900.000 tranzacţii zilnice.
New York Stock Exchange (NYSE), poreclită şi "Big Board", este cea mai mare piaţă de capital din lume în termeni de capitalizare bursieră şi totodată una din cele mai vechi. A fost fondată la 17 mai 1792, odată cu semnarea "Buttonwood Agreement" de către 24 de brokeri, sub un celebru copac de sicomori din faţa numărului 68 de pe Wall Street. Cifrele ei :
- capitalizare bursieră de 21.000 miliarde dolari ;
- peste 2.800 de societăţi alcătuiesc Dow Jones Industrial Average, indicele vedetă al pieţelor financiare americane ;
- 1.366 brokeri au drept de a efectua tranzacţii la NYSE ;
- în medie, peste 1,5 miliarde de acţiuni tranzacţionate zilnic.

Niciun comentariu: